Pagina's

vrijdag 23 februari 2018

Herman...


Och, och...ik was 'm bijna al vergeten.
Onze Herman die in mijn jonge jaren lange lange tijd de keuken sierde.


Dag in, dag uit kreeg hij de aandacht,
mijn moeder verzorgde hem goed.
Tot het moment daar was en het huis heerlijk geurde naar versgebakken Herman!
De geur was ik ook vergeten, wel wist ik dat het anders rook dan 'gewone' cake.
Want ja...Herman is een lekkernij...
ook wel vriendschapsbrood genoemd.


Nu vind ik het toch écht meer cake dan brood maar lekker is hij in ieder geval!

Herman krijg je en Herman geef je door.

Dat gebeurde ook in een aflevering van de ooohh zoooo spannende serie Johan Falk (klik). 😅
Leuk dat tussen alle misdaad en geweld door ineens een potje met Herman in beeld komt.


En dat was voor mij de trigger natuurlijk. Jaaa...riep ik....Herman!
Dat is leuk, dat wil ik ook!
Want hoe huiselijk en knus vind ik een keuken met allerlei potjes
en pannetjes of wat dan ook op het aanrecht.


Dus...laat maar komen ...die Herman!
Nu ken ik niemand die op dit in de weer is met Herman. 😉
Hmmm...da's nou jammer.
Maar lang leve internet...
want daar zag ik een recept om zelf een Herman te starten.
(250 ml warm water, 100 gram suiker, 5 gram gedroogde gist, 225 gram bloem)

Eerst op zoek naar een grote glazen pot want Herman houdt van glas
en hij moet ook goed kunnen rijzen.


Gevonden!

Het geheim voor een lekkere Herman is niet moeilijk maar...
het is wél belangrijk dat je 'm elke dag wat echte aandacht geeft.
Herman houdt van warmte dus niet in de koelkast en
je mag de pot wel afdekken met een theedoek maar geen deksel.
Goed roeren is belangrijk en natuurlijk schoon werken maar dat spreekt voor zich.


De eerste dag dat je de Herman start of krijgt wil hij graag rust.
De tweede en de derde dag vindt hij het fijn als je hem twee maal per
dag met een houten lepel doorroert.
Op de vierde dag heeft Herman trek.
Je voedt hem dan met:

250 milliliter melk (op kamertemperatuur)
200 gram suiker
125 gram tarwebloem


Op de vijfde, zesde, zevende en achtste dag wil hij weer graag
tweemaal per dag worden geroerd.
Op de negende dag...knorrende Herman die weer trek heeft.
Je voedt hem zoals op dag vier.
's Avonds nog even roeren en dan is het moment aangebroken...
op dag tien ga je de Herman bakken. 
Dat doe je door:
Herman in drie gelijke delen te verdelen (ong. 445 gram per deel)


Eén deel is de starter voor een nieuwe Herman, één deel geef je weg aan een vriend(in)
en één deel vermeng je met:

250 gram bloem
160 gram suiker
150 gram zachte boter
2 eieren
2 theelepels bakpoeder
200 gram rozijnen
100 gram walnoten
2 theelepels koekkruiden
1 theelepel zout

Het beslag in een grote springvorm en een uur bakken op 160 graden
(of totdat een breinaald er droog uitkomt).


Nu kun je heerlijk variëren met de vulling van Herman.
Denk aan stukjes frisse appel, kaneel, chocoladestukjes, bitterkoekjes...
En omdat ik een echte broodbakker ben heb ik allerlei soorten meel in huis.
Ik gebruikte dus naast tarwebloem ook nog roggebloem en speltbloem.
Het kan allemaal...


Herman ziet de lol er wel van in!

18 opmerkingen:

  1. Zou er ook een versie met minder suiker bestaan. Want heerlijk,maar zoet is die Herman

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herman is niet zoet. In het orginele recept gaat meer suiker. De suiker op dag 4 en 9 is om het gistingproces te voeden. Dat wordt omgezet in CO2 en alcohol. Dat ruik je ook duidelijk. Die zoetheid proef je niet terug. Ik dacht dat ook eerst hoor maar dat valt dus enorm mee. ☺

      Verwijderen
  2. Lieve Petra, wat leuk, ik ga het ook proberen/doen :)
    Het doet mij aan vroeger denken, toen hadden wij thuis een yoghurt plantje, ook zoiets, moest je ook delen en weggeven :)
    Super leuk, ook om te verspreiden :)
    Groetjes en een heel fijn weekend, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh dat is leuk! Ik kreeg Herman vroeger op school wel eens van kinderen, maar dan leek het me nooit zo fris, dus dan speelde ik dat ik erg blij was met Herman. Nu denk ik daar anders over hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is nostalgie voor mij. Ik ga het niet meer doen, maar herinner het me nog goed. Zo was er ook een soort yoghurt dat moest blijven staan en aangevuld worden. Daar heb ik wel aan meegedaan. Was ook leuk. Veel plezier verder met Herman. Groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ach ja herman! Herman stond hier ooit ook een hele poos op het aanrecht. XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve Petra,

    ik ken Herman ook nog uit mijn kinderjaren. Mijn man had vandaag een lekker Oost-Duitse appelcake gebakken. Jaa... zijn vader is bakker en dan ligt het toch in de genen.
    Maar Herman zal ook weer eens een idee zijn. Mijn jongste dochter kent hem nog helemaal niet.
    Ik wens je nog een fijn weekend toe! Liefs Octavia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Daar had ik nog nooit van gehoord! Leuk zeg! En wat een schitterende foto's, van dat heerlijk stukje cake/brood op dat supermooie bordje!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk! Mijn Herman doet het ook goed, heeft vandaag lekker te eten gehad :-) Ik kan niet wachten tot dag tien! Mooie foto's heb je gemaakt, daar krijg ik alleen maar nog meer trek van.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nog nooit geprobeerd (en ga het ook niet doen) maar ken het wel van vroeger.
    En mooi vastgelegd het hele proces. Is leuk om te doen, zo kun je het nog eens terug kijken. Ons blog is net een dagboek/plakboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Herman en ik waren geen goede combi... Twee keer heb ik hem als kind in huis gehad... het werd niets...Misschien moet ik het nu ook nog een keer proberen... Met broodbakken maak ik vaak een voordeeg en dat lijkt er wel wat op... zonder de suiker dan...;)...

    Die van jou ziet er prachtig uit... ik zou er zo trek in krijgen...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind het idee zo mooi, maar wanneer Herman onverwacht bij ons opdook kwam het nooit goed uit!
    Nu zou ik meer mijn best doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk proces! Ik kende het helemaal niet..

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Geweldig, ik ken hem als de vriendschaps cake

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oh ja! Herman...
    Vroeger vaak de vraag gekregen of ik Herman mee naar huis wilde hebben, maar eigenlijk nooit de moeite genomen Herman nu eens écht de warmte van mijn gezin te geven. Misschien toch maar eens een keer proberen? ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vroeger vaak gemaakt,super lekker,en leuk om door te geven

    BeantwoordenVerwijderen
  16. dit ziet er zo gaaf uit, ga ik zeker proberen. ik had hier nog nooit van gehoord

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt immer gewaardeerd, dank je wel!!